Haber

Tunceli’de Köylüler Katı Atık Tesisi Projesine Karşı Yürüdü

TUNCELİ’de köylerine yapılacak ‘Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi’ projesiyle 55 bin ağacın kesileceğini, yaban hayatının yok edileceğini, doğanın yok edileceğini ve kutsal mekanların yok edileceğini belirten köylüler, projeyi protesto etti. Tesisin kurulacağı orman alanına yürüyerek belediyeye ulaşabilirsiniz.

Tunceli Belediyesi öncülüğünde 7 ilçe belediye başkanı tarafından merkezin Sütlüce köyü yakınında 18 hektarlık alana yapılması planlanan ‘Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi’ projesine köylüler karşı çıktı. Avrupa Birliği’nin finansman desteğini, belediyeyi yürüyerek protesto etti. Köylüler, bölgede 55 bin ağacın kesileceğini, doğanın yok edileceğini, kutsal saydıkları inanç mekanlarının çöp altında kalacağını, geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin büyük bir boyuta ulaşacağını ifade etti. Son olarak basın açıklaması yaparak sık sık “Doğamızın yok edilmesine izin vermeyeceğiz” sloganını attı.

Köylüler adına bildiriyi okuyan Nurcan Koç, belediyelerin projeden vazgeçmesi gerektiğini belirterek, “Çöp projesinin Kırmızıdağ bölgesinde hayata geçirilmesi Dersim için felaket olacak. Bol miktarda içme suyu ve temiz hava” dedi. Kentin tamamı kirlenecek. Köylülerin yaşam alanlarını koruma çabaları aynı zamanda Dersim’in tamamını da koruyacaktır.” Yanlış yer seçimi nedeniyle doğaya ve insanlığa düşman olacak şekilde tasarlanan ucube çöp projesinden derhal vazgeçilmelidir. Konut ve iş yerlerinden, yani kaynağından geri dönüşüm sürecini başlatacak, atık önleme, azaltma, atıkların yeniden kullanımı ve enerji üretimi gibi aşamaları içeren sıfır atık yaklaşımının hızla hayata geçirilmesi gerekiyor. Bunun için gerekli teşvik ve altyapı düzenlemeleri oluşturularak yabani depolamadan vazgeçilmelidir. İlk günden beri söylemek istediğimiz katı atık tesisi yapılmasına karşı çıkmamaktı. Biz bu projeye değil, yapılacağı yere karşıyız. Modern şehirlere ve bizimki gibi güzel bir şehre kesinlikle geç varış. Bu bir projedir. Biz buna karşıyız, bu projeyi destekliyoruz. Kent merkezine 2,5 kilometre mesafeye katı atık tesisi yapılamaz. “Çok geç olmadan bu projeden vazgeçilmelidir” dedi.

‘TESİS YAPILMASINA İZİN VERMİYORUZ’

Köy Muhtarı İmam Çelik, “Gördüğünüz gibi bu alan tam bir orman. Buraya bu çöp tesisi yapılıyor. 55 bin ağaç kesilecek, söylemesi kolay. Bu bir felaket, asla izin vermeyeceğiz” dedi. Bırakın köylerimizi, şehir merkezimiz de batacak. Herkes elini vicdanına koymalı ve şunu demeli: “Doğanın yok olmaması için çabalasınlar. Burada insanların yanı sıra ayılar, kurtlar, tilkiler, vaşaklar ve dağ keçileri de yaşıyor. Bu yaratıklar yok olacak” dedi.

alucraajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tuzla evden eve nakliyat
Yenimahalle Evden Eve Nakliyat
Başa dön tuşu