Haber

Mahkemeden karar: SGK 15 bin liralık ilacı ödemeli

Yaklaşık 30 yıl çalıştıktan sonra emekli olan 62 yaşındaki N.Ç., akciğer rahatsızlığı nedeniyle ilk olarak 3 Temmuz 2020’de Tokat Devlet Hastanesi’ne gitti. Yapılan tetkiklerin ardından Tokat Gaziosmanpaşa Üniversite Hastanesi’ne sevk edilen N.Ç.’ye 8 Nisan 2021’de metastatik akciğer kanseri teşhisi konuldu.

Tedavi için onkoloji ünitesine sevk edilen N.Ç.’ye Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü tarafından ‘Nivolumab’ etken maddesine sahip ‘Opdivo’ isimli ilaç reçete edildi.

SGK ÖDEME YAPMADI

ANKA’da yer alan habere göre, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu da N.Ç.’nin ilacı kullanmasına onay verdi. N.Ç. İlaç bedelini karşılamak için SGK’ya başvurdu. Ancak SGK İstanbul İl Müdürlüğü’ne bağlı Sirkeci Sosyal Güvenlik Kurumu, 28 Şubat’ta ‘SGK tarafından karşılanması gereken ilaçlar listesinde’ yer almadığı gerekçesiyle talebi reddetti.

SGK’nın reddi üzerine N.Ç., avukatı Zehra Betül Bulut aracılığıyla İstanbul 36. İş Mahkemesi’nde 11 Mart 2022’de teminatsız tedbir kararı vererek SGK’nın yargılanmasına ve sürecin durdurulmasına karar verdi. nihai karar verilinceye kadar SGK’nın kesinti yapılmadan karşılanmasını istedi. Dilekçede, söz konusu ilacın bir kürünün yaklaşık 15 bin lira olduğu belirtilirken, N.Ç. ayda 3 kür yazıyordu, aylık maliyeti yaklaşık 45 bin lira, 6 aylık tedavi ise 270-300 bin lirayı buluyordu.

Dilekçede N.Ç. bu ilacı tedavisi boyunca kesintisiz, sürekli ve düzenli kullanmak zorunda kalacağını, bu ilaç öncesi tedavi sürecinin 1,5 yıldır devam ettiğini ve bu süreçte kendisi için hayati önem taşıyan ‘Nivolumab’ etken maddesini içeren ilacın maliyetlerinin tedavi aşaması SGK tarafından karşılanmaktadır. esas olarak kaydedilmiştir. Dilekçede, “6 ay süreyle uygulanacak ilacın kür sayısının artabileceği, tedavinin sadece bu aşamadan ibaret olmadığı, tedavinin birçok branştan ilerlediği dikkate alınmalı ve N.Ç. metastaz gibi hayati tehlike arz eden bir durumda olan N.Ç.’nin tedavisinin devamı, bu aşamadaki ilaç masraflarını SGK’ların karşılamasına bağlı.

KARAR: SGK ÖDEME

Talebi değerlendiren İstanbul 36. İş Mahkemesi, “Davacının sağlık durumu, gecikme nedeniyle ciddi zarara uğrama ihtimali göz önünde bulundurularak tedbir kararı uygun görüldü ve ihtiyati tedbir talebinin reddine karar verilmesi gerekti.” bu karar tarihi itibariyle geçerlidir.” olarak kabul edildi Mahkeme, N.Ç. tedavi süresi boyunca gerekirse sorumlu kişiden alınacak ücretsiz ve kesintisiz olarak SGK tarafından karşılanacaktır.

N.Ç.’nin avukatı Zehra Betül Bulut, SGK’nın müvekkilinin ihtiyaç duyduğu ilaç bedelini karşılamadığını belirterek, “Şu an için uygulanması gereken 6 aylık bir tedavi süresi var. 6 aylık bu kürün fiyatı 270-300 bin TL. Bu hem müvekkilim hem de kanser hastaları için karşılanması zor bir miktar. Bu nedenle bu ilacı karşılamak için SGK’ya başvurduk. SGK ise bu ilacın SGK tarafından karşılanması gereken ilaçlar listesinde yer almadığını belirterek reddetmişti.

Bu ret kararına karşı, anayasal sağlık ve yaşam hakkı kapsamında bu ilacın SGK tarafından tazmini için İstanbul 36. İş Mahkemesinde dava açtık.

SGK’nın söz konusu ilacı kanser hastalarına ulaştırma konusunda aldığı bu kararla, kanserle mücadele eden insanlara umut ışığı olduğumuza inanıyorum. SGK kapsamındaki ilaçlar listesinde yer almayan vatandaşlar bu form ile mahkemeye başvurarak SGK tarafından ret kararı alındıktan sonra tedavilerinde uygulanması gereken yüksek dengeli ilaçları temin edebilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu