İş

Herkesin mazeretleri var! Konteyner fiyatlarını üçe katladılar

Deprem bölgelerinde barınma ihtiyacının karşılanması amacıyla konteyner kent alanlarının kurulması planlanmaktadır. Belirlenen bazı bölgelerde de heyet çalışmalarına başlanmıştır. Bölgedeki ticari kuruluş temsilcileri, OSB’lerin çevresine konteyner konulabileceğini belirtiyor. Birçok işletme, işçilerin ve ailelerin barınması için fabrika çevresine konteynerler kurmaya başladı. İstanbul Sanayi Odası, Ankara Sanayi Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve MÜSİAD da bölgede konteyner şehir kurulması için kampanyalar düzenledi. İş dünyasının taleplerini dile getirirken artan konteyner fiyatlarına dikkat çektiler.

LEVHA FİYATLARI ARTIYOR

Hataylı bir iş insanı, “Bir ay önce projelerimizden biri için bir konteyner aldık. O zamanlar fiyatı 36 bin liraydı. Şimdi aynı konteynerin 60-62 bin liraya çıktığını görüyoruz. En ucuz konteyner 50 bin liradan başlıyor. 10-15 farklı firmadan teklif aldık. Kaliteye göre 100-120 bin liraya kadar çıkan fiyatlar da var. Sac fiyatlarında artış olduğunu söylüyorlar. Ama fırsatçı olduğunu düşünüyoruz. Hem konteyner üreticileri hem de sac üreticileri için.” söz konusu.

Malatyalı bir iş insanı ise, “Dernek olarak konteyner alımı için kampanya başlattık. Bunun için 1.5 milyar lira harcanacak. İşte 100 bin liradan 15 bin konteyner hesaplayın. Bu kaplar aslında çöptür. Buna harcanacak parayla konut yapılsa bile kısa vadede mümkün değil. Konut sorununu kısa sürede çözmek için bu yola başvurmak zorunda kaldık. Bölgeden ayrılanlar var. 400 kişinin çalıştığı iş yerine 40 işçi, 700 kişinin çalıştığı iş yerine 80 kişi geldi. Konut sorununu çözmemiz gerekiyor” dedi.terimleri kullandı.

ÜRETİME BAŞLADI

Malatya merkezli sanayi kuruluşlarından Mimsan’ın Yönetim Kurulu Başkanı Enver İlhan, yaptığı yazılı açıklamada, çalışanlarının ve ailelerinin barınma sorununu çözmek için konteyner imalatına başladıklarını duyurdu. İlhan, barınma sorununu çözmek için çok sayıda konteyner siparişi verdiklerini belirtti. “Şu anda çalışanlarımız için konteyner imalatına bile başladık.”bilgileri verdi.

Konuştuğumuz bir sanayici oda başı 90 bin lira ödeyerek konteyner aldıklarını ancak bu fiyata kat, altyapı ve transfer dahil olduğunu belirtti. “Önceki fiyatlara dahil olmadıkları için belki bir hatadır.” Sanayici, aktarma, altyapı ve yer hariç 90 bin liraya sadece konteyner satılırsa fiyatın yüksek olduğunu söyledi. Öte yandan konteyner şehir projesi yapan kurumları da araştırdık. Birçok oda liderinin artan fiyatlardan şikayetçi olduğunu öğrendik.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, birinci dereceden ağır zarar gören ve büyük kayıplar veren Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş’ın demografik yapısının değişmemesi açısından belirli kesimlere özellikle dikkat çekti. ve iş gücünün kaybolmadığını. Önder Aydın, iş gücü kaybının yaşanmaması için depremzedelerin barınması kadar işyerlerinin yapılmasının da değerli olduğunu ifade etti. ASKON Genel Lideri Aydın şunları söyledi:

“Turizm, lojistik, depolama, fuarcılık, eğitim, sağlık gibi iş kollarıyla öne çıkan bu 10 ilde Adıyaman, Hatay ve Hatay’a öncelik esası ve teşvikler verilerek yüksek düzeyde pozitif ayrımcılık yapılması gerekiyor. Kahramanmaraş’ta toparlanması biraz zaman alacak gibi görünüyor. Bu içerikte Adıyaman ilimiz için hazır giyim ve konfeksiyon, kimyevi madde ve mamulleri fasılları, Kahramanmaraş için dokuma ve hammaddeleri, demir ve demir dışı metaller. önce gelir Bu nedenle bu departmanlarda çalışan iş gücü, sağlam ve hatasız teknikle oluşturulmuş mekanlarda bir an önce yapılacak iş merkezlerinde istihdam edilmelidir. Elbette konut için konut ne kadar değerliyse iş gücünün korunması açısından da iş merkezlerinin yapılması son derece değerlidir. Bu şehirlerin tecrübe kazandığı çalışmalara devam etmek gerekiyor. Bunun için bu branşlarda pozitif ayrımcılık yapılmalı ve işçi göçünün önüne geçebilmek için sağlam işyerlerinin yanı sıra sağlam konutlar da bir an önce yapılmalıdır.”

BAKANLIKLAR KARAR VERDİ

Ticaret Bakanlığı, geçtiğimiz hafta aldığı kararla, depremler nedeniyle ilk etapta ortaya çıkan geçici barınma ihtiyacını hızla gidermek amacıyla konteyner konut ve prefabrik yapı ihracatının 3 ay süreyle yasaklandığını açıklamıştı. Bakanlık tarafından yapılan duyuruda; Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremler nedeniyle ortaya çıkan acil geçici barınma ihtiyacına katkı sağlamak amacıyla 15 Şubat’tan itibaren konteyner ev ve prefabrik yapı ihracatına 3 ay süreyle yasak getirildi.”ifadesi yer aldı.

NAKLİYE MALİYETLERİ ARTMAKTADIR

Yako Groups, depremzedelere destek amacıyla konteyner üretimine başladığını duyurdu. Maliyetine konteyner üretimine başlayan Yako Groups’un Yönetim Kurulu Başkanı Galip Ölmez, “Kendi imkan ve kabiliyetlerimizle inisiyatif göstererek bölge halkına destek olmaya çalıştık. Afet bölgesine destek amacıyla ticari üretim faaliyetlerimizi durdurarak konteyner üretimine geçtik. Seri üretim için sektör temsilcilerinden daha fazla destek beklediğimizi belirtmiştik. Bu çağrı olumlu yanıt aldı.”söz konusu.

Firmayı arayıp sorduğumuzda lavabosu ve mutfağı dahil konteyner konut maliyetinin tek odalılarda 68 bin lira, çift odalılarda 73 bin lira olduğunu öğrendik. Ancak kargo ücretinin 20-30 bin liraya çıktığı belirtildi. Buna göre devletin konteyner şehir kurulumlarında nakliye maliyetlerine ilişkin bir önlem alması gerekecek.

‘SİGORTA SEKTÖRÜ ÖDEMELERE BAŞLADI’

Afet bölgesindeki incelemelerini sürdüren Türkiye Sigortacılar Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, şunları söyledi: “Tüm sigorta şirketleri olarak hasar sürecini hızlandırmaya, depremde yaralananlar için çağrı merkezlerinde ayrı hatlar açmaya, bölgede hasar iletişim merkezleri kurmaya kadar bir dizi önlem aldık ve almaya devam ediyoruz. hasarların en kısa sürede giderilmesi ve hasar tazmin sürecinin hızlı bir şekilde işletilmesi.”söz konusu.

Benli, “Zorunlu deprem sigortasının yanı sıra deprem teminatını da kapsıyor; Kasko, yangın, hayat ve ferdi kaza poliçelerini dikkate aldığımızda bölgede deprem teminatlı toplam poliçe sayısı 4 milyon civarındadır. “Maalesef sigortanın önemi böyle zamanlarda daha iyi anlaşılıyor”TSB Lideri Benli, şunları söyledi: “Zarar tazmini bizim asıl işimiz ve bunu poliçe şartlarına uygun olarak en doğru şekilde yapacağız. Sigorta sektörü olarak zararların giderilmesi ve bölgenin toparlanması için başlatılan seferberlikte birlik ruhu içinde üzerimize düşen görevleri yerine getiriyoruz ve getirmeye devam edeceğiz.dedi.

Bu süreçte, yardımların yanı sıra hasar tespiti ve ödemelerinin hızlandırılmasının kritik olduğunun bilinciyle hareket ettiklerini belirten TSB Başkanı, şöyle devam etti:

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uzmanları afet bölgesinde hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca süreçleri hızlandırmak için Bakanlık raporları ve DASK ödemeleri paralelinde aksiyonlar alıyoruz. Depremin ardından DASK tazminatları hızlı bir şekilde ödemeye başladı. Ayrıca birçok şirketimizin ‘mobil hasar destek noktaları’ da bölgede faaliyete geçmiştir. Şirketlerimizin hasar yöneticileri ve 200’ü aşkın uzman, tespitlerini alanında yapmaktadır. . Bini aşkın çalışanımız hem güçlendirme çalışmalarına katılıyor hem de yaralı sigortalılarımızın hayatını bir nebze olsun kolaylaştırmak için acilen süreçleri yürütüyor.”

KAYNAK: PARLAK

haberdortdivan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu